21.3.2007

Pressemeddelelse: Protektorater kan skabe fred og stabilitet i et konfliktramt land

Hvordan kan det internationale samfund hjælpe konfliktramte lande med at skabe varig fred efter en voldelig konflikt? Dette spørgsmål har været centralt for Lene Mosegaard Søbjergs ph.d. projekt, som har analyseret og diskuteret muligheden for og konsekvenserne af at anvende protektorater som et redskab til fredsskabelse og konsolidering i post-konflikt lande.

Det netop afsluttede forskningsprojekt om protektoraters funktion og legitimitet viser, at moderne protektorater har en positiv effekt på den demokratiske og fredelige udvikling i post-konflikt samfund. En markant opblusning i voldelige konflikter i 1990’erne fik det internationale samfund til at foretage humanitære interventioner i verdens brændpunkter. Disse interventioner standsede konflikter i blandt andet Somalia, Rwanda og Bosnien, men en standsning af konflikten var ikke lig med fred. Ønsket om at sikre en fortsat fredelig udvikling førte i 1999 til, at de humanitære interventioner i Kosovo og Østtimor blev efterfulgt af et FN protektorat, hvor FN overtog den fulde magt i territorierne med henblik på at skabe demokratiske institutioner til at sikre en varig fred og positiv udvikling i landet.

”Oprettelsen af et protektorat er ikke uproblematisk, og der er etiske og praktiske dilemmaer forbundet med protektorater, men de overvejende positive erfaringer fra Kosovo og Østtimor betyder, at etableringen af et protektorat bør accepteres som et nyttigt redskab til at skabe længerevarende stabilitet og fred i et konfliktramt land”, siger Lene Mosegaard Søbjerg.

Det etiske dilemma med et protektorat er først og fremmest, at befolkningen midlertidigt mister sin ret til suverænitet og selvbestemmelse, når FN overtager al kontrol og administration i et land. Derudover er der mange praktiske problemer med protektorater, da det at skabe langvarig fred ikke er en entydig og simpel opgave. Hvem definerer f.eks., hvornår der er tilstrækkelig fred og sikkerhed i et land? Og hvordan kan man være sikker på, at de demokratiske institutioner og afholdelsen af valg er blevet en så indgroet del af landets kultur, at protektoratet kan siges at have skabt en fred, der rækker længere end til FN styrkernes tilbagetrækning?

De igangværende forhandlinger om Kosovos fremtid viser tydeligt, at disse dilemmaer har fyldt og stadig fylder meget i forbindelsen med protektoratet i Kosovo. Et protektorat er således ikke et fredsskabende redskab, der kan eller bør oprettes uden velbegrundede overvejelser, men ét blandt flere redskaber der kan hjælpe det internationale samfund med at skabe længerevarende fred.

Den offentlige forelæsning over emnet "Contemporary Trusteeships - the larger picture: methodological and substantive issues” finder sted fredag den 16. marts 2007 kl. 14.15 i A1, Bygning 1331.

Nærmere oplysninger:
Cand.scient.pol. Lene Mosegaard Søbjerg, lmm@ps.au.dk, tlf. 89 42 12 72 eller 30 26 60 56.
Ph.d. afhandlingen sælges fra Forlaget Politica, tlf. 89 42 12 53, politica@ps.au.dk.

 


 





Ophavsretten tilhører Politica. Materialet må ikke bruges eller distribueres i kommercielt øjemed.